• 16 AVG 17

  BELA IMELA (lat. Viscum album) – KAO LEK !!! IZUZETAN OPREZ SA NJENIM KONZUMIRANJEM + RECEPTURA ZA ČAJ

   

  Imela je poluparazitska biljka,koja raste pri vrhu grana u obliku grma, skoro na svim vrstama drveća a najkvalitetnija je ona ubrana na drvetu kruške. Za lek se sakupljaju mlade grančice do trećeg članka i lišće a bobice ove biljke su otrovne i ne treba ih upotrebljavati. U narodnoj medicini, ova biljka i njena lekovitost, poznata je vekovima.

   

   

  LEKOVITOST

   

  Koristi se i upotrebljava za lečenje povišenog krvnog pritiska, klimakteričnih tegoba, živaca,  pojedinih vrsta epilepsija, čišćenja krvi, zakrečenja krvnih sudova srca a svoju primenu našla je i u podsticanju rada pankreasa, zaustavljanju krvarenja. Pored ovoga, Imela podstiče  kompletan rad limfnog sistema pa se daje i kod oboljenja poznatog pod nazivom “ slonovska noga “ .

  Istraživanja dejstva Imele pokazuju njeno pozitivno dejstvo na maligne ćelije i pojedine vrste tumora.

  Važno je napomenuti da Imela može da izazove alergijske reakcije, glavobolju, pad krvnog pritiska, vrtoglavicu, povišenu temperaturu pa je nikako ne treba uzimati bez saveta lekara i fitoterapeuta.

  Imela se koristi isključivo hladnim natapanjem u vodu, mada u poslednje vreme preporuke idu i da se može koristiti u vidu praha pomešanog sa medom. Najlakše je pomešati dve kafene kašičice praha Imele sa kilogramom meda pa uzimati najviše dve kašičice dnevno.

  RECEPTURA ČAJA

   

  Ova receptura čaja koristi se za povišen krvni pritisak i čišćenje krvnih sudova i krvi.

  Uveče natopiti tri kafene kašičice Imele sa 6 dcl hladne vode, ostaviti da prenoći, ujutro procediti, pa tu količinu čaja popiti u toku dana. Na ovaj način čaj upotrebljavati tokom 2 nedelje. Od treće nedelje, dozu čaja smanjiti na dve kafene kašičice Imele, prelivene sa 4 dcl hladne vode. Ovako pripremljen čaj piti u trećoj i četvrtoj nedelji a u petoj i šestoj nedelji konzumira se jedna kafena kašičica Imele prelivena sa 2 dcl hladne vode. Terapija se završava sa navršenih 6 nedelja terapije.

  Na isti način pripremljena Imela kao što se priprema za treću i četvrtu nedelju terapije, pije se kod klimakteričnih tegoba u trajanju od 3 nedelje.

   

  Naša apoteka ima izuzetno veliko, pozitivno  iskustvo sa Imelom, do sada nismo imali neželjenih dejstava ove biljke ali koristimo isključivo Imelu ubranu sa drveta kruške.