• 31 AVG 17

  BOKVICA-TRPUTAC-(Plantago)-RASTE NA SVAKOM KORAKU,MI JE GAZIMO A NE ZNAMO DA GAZIMO PO LEKOVITOM BLAGU+RECEPTURA ZA ČAJ!!

   

   

   

  Raste svuda i na svakom mestu, pored staza kojim prolazimo, parkovima i šumama koje posećujemo,u ravnici i po planinama, u baštama a oni koji poznaju njenu vrednost je gaje i u saksijama.

   

  Postoje tri vrste Bokvice i to ženska (plantago major ), muška (plantago minor ), srednja (plantago media ) a koju god da usput nadjete nećete pogrešiti iskoristite li je kao lek.

   

  U narodnoj medicini se vekovima koristi kao lek a danas je koristi i zvanična medicina i farmaceutska industrija.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Još početkom XVI veka, alhemičar, okultista i lekar Paracelzijus je opisao stare spise u kojima se koristi moć Bokvice za lečenje mnogih bolesti.

  Upotrebljava se kako u obliku čaja koji se pije, tako i u obliku obloga od čaja ili njenih listova za sve vrste povreda i zagnojenih rana na koži.

  U koliko se nalazite u prirodi, imate povredu, ujed insekta ili bilo kakav problem na koži, iskoristite moć Bokvice, ona je prva pomoć koja vam može spasiti život tako da iscedite njen sok iz lista i nakapate na ujed ili sam list privijete na obolelo mesto.

  Pre toga svakako operite list.

   

  Mada su istraživanja pokazala da nema razlike u lekovitoj moći, u narodnoj medicini i dalje važi verovanje da se muška Bokvica koristi za spoljašnju upotrebu a srednja i ženska za pravljenje čaja koji se pije.

   

  Pored problema sa kožom, ova biljka izvanredno čisti krvne sudove,  a oni koji imaju pojavu plakova na karotidama, dovoljno je da svako jutro na tašte pojedu po nekoliko svežih i opranih listova Bokvice i rezultati su više nego odlični.

  Njen sok leči čir na želucu, odlična je kod suvog i nadražajnog kašlja, hroničnog bronhitisa a koristi se i kod ženskih bolesti.

   

  Zbog svoje lekovite moći, našla je svoje mesto i u našim kuhinjama pa se od nje spremaju salate ili razne vrste pita.

  Pomešana sa medom, izvanredno je sredstvo za jačanje organizma i kod sezonskih prehlada.

  Ako jačim čajem Bokvice isperete kosu, rešićete se peruti.

  Zvanična farmacija je koristi za spravljanje sirupa za umirenje kašlja i raznih tableta koje se primenjuju kod čira na želucu.

   

  U narodnoj medicini se upotrebljava kao monokomponentna biljka ali se nalazi i u sastavu mnogih čajnih mešavina jer svojom lekovitom moći doprinosi bržem ozdravljenju organizma.

   

   

  Receptura za pripremu čaja od Bokvice

   

   

  Kafenu kašičicu osušenih listova Bokvice prelijte sa 2 dcl ključale vode, ostavite da odstoji 20 minuta, procedite pa popijte u laganim gutljajima posle doručka i pre večere.

  Čaj uvek sveže pripremiti.

  Može se koristiti neograničeno dugo, u zavisnosti od oboljenja koje želite tretirati, jer nema nuspojava niti neželjenih dejstava.

   

   

  Naša apoteka koristi sve tri vrste Bokvice za izradu pojedinih vrsta čajnih mešavina jer se pokazalo da Bokvica svojim blagotvornim dejstvom zaista doprinosi ubrzanju ozdravljenja kod pojedinih bolesti.

  Ovu biljku možete i sami ubrati i njene listove osušiti, čuvati zaštićeno od svetlosti na suvom mestu i tako imati dobar lek za mnoge probleme, tokom cele godine.