• 27 JULA 17

  CRVENA DETELINA (Trifolium pratense)- dali ste znali šta leči a takodje savetujemo i oprez pri njenom kozumiranju + receptura čaja !!!

   

   

   

   

   

   

  Svakodnevno prolazimo i divimo se lepotama zelenih površina prošaranih raznobojnim cvetovima, razmišljajući samo o vizuelnom utisku koji ostavljaju na nas.

   

  Zaboravljamo da su naši stari uvek govorili da nam je Bog za svaku boljku  podario i lek u prirodi. Zato kada šetamo, uvek se setimo  da prolazimo pored oaze zdravlja a jedna od biljaka koju sigurno možemo ugledati i svakodnevno sresti  je i veoma lekovita –  Crvena detelina.

  U lekovite svrhe koristi se samo cvet.

   

   

   

  LEKOVITOST

   

   

  Crvena detelina se koristi kod valunga (naleta  vrućine) u menopauzi, PMS-a.

  Odlična je za poboljšanje zdravlja dojki.

  Njeno dejstvo se pokazalo veoma uspešno kod  čišćenja i rada jetre, kao i za snižavanje holesterola.

  Odlično pospešuje produkcije urina , u prevenciji osteoporoze,  i ograničavanje razvitka benigne hiperplazije (uvećanja) prostate. 

  Kod teškog kašlja,bronhijalne astme,lošeg varenja, odlično je piti čaj od ove biljke.

  Koristi se i kao sredstvo za pročišćavanje krvi i smanjuje verovatnoću od nastanka krvnih ugrušaka i arterijskih plakova.

  Ima izraženo sedativno dejstvo (umirujuće).

  Naročito se preporučuje ženama koje imaju  neki od ginekoloških karcinoma a posebno karcinom endometrijuma.

  Može se koristiti i kao dezinfekciono sredstvo za spoljašnju upotrebu. Dakle, ova biljka namenjena je ne samo ženama, nego je mogu koristiti i muškarci.

   

   

  Receptura čaja

   

  10-ak osušenih cvetova Crvene deteline prelijte sa 1l ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 8-10h (možete ga pripremiti pred spavanje i da odstoji do ujutru). Možete ga piti do 3 šolje na dan u razmacima i izmedju obroka a ostatak čaja je potrebno iskoristiti u naredna dva dana.

  Čaj se može piti svakodnevno i veoma je prijatnog slatkastog ukusa. Može se kombinovati i sa drugim biljkama (nanom,koprivom,listom crvene maline) .

   

  Možete napraviti mnogobrojne kombinacije sa vama omiljenim čajevima a da pri tome nema gubitka lekovitog dejstva Crvene deteline. Najbolje ga je zasladiti medom.

   

   

  OPREZNO SA ČAJEM

   

   

  Kako je jedno od dejstava ove biljke fitoestrogeno dejstvo, to nije dobro da ga konzumiraju u većim količinama mladje žene sa redovnim menstrualnim ciklusima a posebno ne žene koje planiraju trudnoću jer ova biljka i njeni fitoestrogeni mogu dovesti do neplodnosti.

  U periodu dojenja deteta nije dozvoljeno konzumiranje ovog čaja.

  Dakle naša preporuka je da se posavetujete sa fitoterapeutom i svojim lekarom pre nego što počnete konzumirati čaj.

   

  Žene u menopauzi mogu slobodno upotrebljavati ovu biljku jer za njih nema neželjenih dejstava ukoliko se pridržavaju propisane doze.

  U koliko preterate sa čajem javljaju se nuspojave poput : glavobolje, mučnine, osipa a po nekad  se može javiti i vaginalno krvarenje. Sve ove nuspojave prestaju smanjivanjem doze čaja.