• 24 MAJA 18

  ČUVARKUĆA (Sempervivum tectorum) – svima nam je poznata ova izuzetna biljka a evo i kod kojih bolesti je treba koristiti + recepture za njeno korišćenje !!!

   

   

   

   

  Ovu biljku najčešće vidimo na krovovima naših kuća a takodje raste i na kamenjarima, našim baštama a mnogi je gaje i u saksijama.

  Pored imena Čuvarkuća, ovu biljku zovu i čuvarka, pod silu živ, uhovnik, uvara, rosa u zlu dobra, što govori koliko je ova biljka u narodu poznata i priznata.

   

  Spada u red veoma otpornog lekovitog bilja, pa lako preživljava i ekstremne vremenske uslove.

  U lekovite svrhe koristi se od davnina a u  narodnom verovanju, ova biljka ima i magijsku ulogu.

  Bilo gde da se nalazi u kući, veruje se da ova biljka štiti dom od zlih sila, deluje povoljno na sreću i blagostanje porodice.

  Kao lek koristi se svež list i sok ove biljke i to kao monokomponentno lekovito sredstvo, ali mnoge recepture odnose se i na mešanje soka i lista ove biljke sa medom.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Sveže iscedjeni sok iz listova čuvarkuće koristi se u tretmanu bola u uhu, upalnih procesa srednjeh uha a odlično je sredstvo i za razgradnju ušnog cerumena.

  Po nekim zapisima ova biljka poboljšava sluh.

  Njen sok koristi se kod upala grla, odličan je čistač organizma, ima dobro antioksidantno dejstvo pa samim tim poboljšava metaboličke procese i podiže imuni sistem organizma.

   

  Pomešana sa medom, ova biljka odlično deluje kod problema čira na želucu i dvanaestopalačanom crevu, povoljno deluje kod pojedinih ženskih bolesti kao što su miomi na materici, upala jajnika, ranica na grliću materice, pojačanog vaginalnog sekreta.

  Ima snažna antibakterijska dejstva i svoju primenu je našla i kod problema upala urinarnog trakta.

  Kod pojedinih kožnih bolesti koje su praćene osipom i svrabom, odlično deluje na vraćanje funkcije i zdravlja kože.

   

  U stomatologiji se primenjuje kod zubobolja i upalnih procesa zubnog mesa.

   

  U našem narodu sok ove biljke primenjuje se i za poboljšanje psihičkog zdravlja jer sprečava pojavu depresije, straha i jača psihu osetljivih ljudi.

   

  Iako je naučno nedokazano , ovu biljku mnogi koriste  i u tretmanu pojedinih malignih bolesti.

  Mišljenja su podeljena pa ovakav tretman treba uzeti sa rezervom.

   

   

  Receptura

   

   

  300 grama svežeg lista samleti u blenderu i pomešati sa 500 grama domaćeg što kvalitetnijeg meda. Staviti u staklenu teglu, umotati u foliju i ostaviti da stoji poklopljeno u frižideru.

  Uzima se ujutru, na prazan stomak po jedna kafena kašičica i nakon uzimanja nebi trebalo barem pola sata ništa konzumirati.

   

  Ovaj prirodni lek najviše se uzima za detoksikaciju i čišćenje organizma.