• 31 MAR 18

  DIVIZMA (Verbascum phlomoides) – preporučuje se kod kašlja, bronhitisa, astme i kod ostalih bolesti disajnih organa + receptura čaja, tinkture i ulja !!!

   

   

   

   

   

  Ova biljka je veoma rasprostranjena u našim krajevima. Raste gotovo na svim mestima, njivama, livadama, šumama, pored plotova i td..

   Postoji preko 20 vrsta ove biljke a svaka vrsta ima istu lekovitu moć.

   

  U lekovite svrhe se koristi cvet, list i ceo nadzemni deo biljke u cvetu.

  Treba je brati po sunčanom danu, kada na njoj nema rose.

  Suši se na promajnom mestu a može se upotrebljavati i u svežem stanju.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Ova biljka uglavnom se preporučuje se u lečenju astme, bronhitisa, kašlja i drugih teškoća u disanju a odličnom se pokazala i kod nervoze, grčeva u stomaku i bolova u želucu.

  Po nekim autorima njen čaj dobro čisti  jetru i slezinu.

   

  Upotrebljava se u vidu obloga kao sredstvo za omekšavanje kože, zarastanje rana, protiv hemoroida i čireva.

   

   

  Recepture

   

   Čaj

   

   

  Jednu kafenu kašičicu čaja preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 20 minuta, procediti kroz lalnenu krpu (zbog dlačica koje nadražuju sluzokožu) i popiti 1-3 šolje čaja dnevno.

   

   

  Tinktura

   

   

  Tinktura se pravi od dve šake suvih cvetova Divizme, koji se preliju sa 1/2 litre alkohola, ostaviti da odstoji 7 dana pa procediti kroz lanenu krpu a zatim upotrebljavati kao oblog.

   

   

  Ulje

   

   

  Sa 1/2 litre Maslinovog ili Bademovog ulja preliti dve šake cveta Divizme i ostaviti na toplom mestu da odstoji 4-6 nedelja a zatim ulje procediti kroz lanenu krpu i koristiti za spoljašnju upotrebu.