• 04 JULA 18

  DIVLJI MAK, BULKA (Papaver rhoeas) – kao lek + receptura čaja !!!

   

   

   

   

  Ova biljka je kod nas veoma rasprostranjena a raste kako u gradskim, tako i u seoskim područjima.

  Najčešće je možemo videti na travnatim površinama, poljanama, obodima šuma a upravo, ubrano sa tih mesta, ima najveću lekovitost.

   

  U lekovite svrhe, ova lako prepoznatljiva biljka, ubire se u junu a za lek se koriste suve latice i semenke koje se ubiru zajedno sa čahurom.

  Latice ne treba puno dodirivati, jer gube lekovita svojstva.

  Prilikom dodirivanja latica, one menjaju boju iz crvene u ljubičastu, pa ukoliko promene boju, biljka gubi na svojoj lekovitosti, te se zato mora pažljivo ubirati i ne koristiti latice koje su promenile boju.

   

  Suši se na promajnom mestu u hladu, na ovaj način se suše i semenke.

   

   

  LEKOVITOST

   

   

   

  U narodnoj medicini, čaj od ove biljke se koristi za lečenje disajnih organa, problema sa organima za varenje a pokazala se odličnim lekom i u lečenju depresije, nervoze, nesanice i straha.

   

  Najčešće se koristi za ublažavanje nadražajnog kašlja, pomaže bržem sazrevanju i iskašljavanju sekreta iz gornjih i donjih disajnih puteva, opušta spazam bronhija pa se preporučuje kod problema akutnog i hroničnog bronhitisa praćenog gušenjem.

  Njeno pozitivno dejstvo pokazalo se i kod problema sa varenjem, nadutosti, bola u stomaku.

   

  Napominjemo da je ova biljka u sirovom stanju otrovna pa prilikom ubiranja treba voditi računa da se što manje udiše njen miris jer može izazvati glavobolju i mučninu.

   

   

  RECEPTURA ČAJA

   

   

  Jednu kafenu kašičicu osušenog cveta, preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti od 1-3 šolje dnevno, u zavisnosti od problema koji tretiramo