• 17 MAJA 18

  DIVLJI ORIGANO (Origanum vulgare) – odličan antioksidant, uništava glivice na noktima i još mnogo toga pročitajte u članku + receptura ulja i čaja !!!

   

   

   

   

   

  Origano u divljini raste na osunčanim krečnjačkim terenima.

  Možete ga gajiti i u svojoj bašti, ali obavezno zemljištu dodajte malo krečnjaka i vodite računa da mesto sadnje bude na sunčanoj strani.

  Uz redovno zalivanje, dobićete kvalitetan origano.

  U nedostatku bašte, ovu biljku možete gajiti i u saksiji pod uslovom da je držite na osunčanom mestu uz dobar kvalitet podloge.

   

  U lekovite svrhe se koristi list koji se ubira pre cvetanja jer tada ima najviše eteričnog ulja.

  Bere se tokom leta uz pažljivo sečenje grančica kako bi se biljka što pre oporavila.

  Listovi se suše na promajnom mestu u hladu a potom čuvaju u dobro zatvorenoj staklenoj tegli.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Ovo je biljka koja u narodnoj medicini ima gotovo čudotvorno dejstvo na celi ljudski organizam, ali i oficijelna medicina, koja je vršila istraživanja lekovitih svojstava ove biljke, utvrdila je da ova biljka zaista poseduje mnoga lekovita svojstva pa se krenulo sa njenom farmaceutskom eksploatacijom i primenom u tretmanu mnogih bolesti.

   

  U narodnoj medicini, ovo je biljka koja se preporučuje  za tretman bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija kao što su artritis, atletsko stopalo, infekcije mokraćne bešike (e. colli), bronhitis, upala pluća, prehlade i gripa, infekcija uha, grla i nosa, infekcije sinusa, infekcije jetre, gljivice na noktima, upale prostate, razne vrste stomačnih infekcija.

   

  Pored ovoga, ovo je biljka koja se primenjuje i za spoljašnju upotrebu a posebno je pogodna kod infekcije rana, problema sa psorijazom, raznih vrsta ekcema i gotovo svih vrsta dermatoza.

   

  Origano je pokazao svoja pozitivna dejstva i kod problema sa glavoboljom, zuboboljom, lošeg zadaha iz usta, lakših opekotina, raznih vrsta ojeda, peruti i raznih drugih problema.

  Kao odličan antioksidant, preporučuje se njegova upotreba za prolećno i jesenje čišćenje organizma.

   

  U zavisnosti od vrste i uzročnika oboljenja, u primeni je tretman čajem i uljem origana različitih koncetracija, pa je zato neophodno pre početka tretmana odredjene bolesti konsultovati svog lekara i iskusnog fitoterapeuta, kako bi se dobili optimalni efekti i pravilno tretiranje oboljenja.

   

   

  Receptura ulja srednje jačine

   

   

  Za kućno spravljanje origanovog ulja, koristi se devičansko maslinovo ulje u odnosu 1:1 sa origanom.

  To znači da na količinu od 250 gr maslinovog ulja, dodajemo 250 gr suvog lista origana koje predhodno stavimo u plastičnu kesu sa zatvaračem kako bi listovi otpustili ulje a zatim dodajemo maslinovo ulje, koje predhodno zagrejemo (ni slučajno da ulje ne proključa).

  Ovu smesu dobro istiskamo, preručimo u staklenu teglu koju dobro zatvorimo i čuvamo na tamnom mestu tokom 2 nedelje i zatim procedimo kroz gazu.

  Na ovaj način dobili smo ulje origana, srednje jačine, koje možemo upotrebljavati za probleme koje imamo.

   

   

  Receptura čaja

   

   

  Jednu kafenu kašičicu usitnjenog lista origana preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti do 1-3 šolje dnevno, u zavisnosti od oboljenja koje tretirate.

   

  Pojedini autori preporučuju upotreba cveta origana, koje u vreme cvetanja biljke ima više eteričnih ulja nego list, ali naša iskustva govore da tretman cvetom više pogoduje u kozmetičke svrhe pa zato preporučujemo branje i upotrebu lista pre cvetanja jer smo dobili odlične povratne rezultate kod tretmana različitih oboljenja.