• 29 MAJA 18

  DJURDJEVAK (Convallaria majalis) – neverovatno snažna biljka koja može uveliko da vam pomogne ako imate neki od ovih problema + recept tinkture !!!

   

   

   

   

   

  Ova biljka je veoma rasprostranjena u celom svetu pa tako i kod nas.

  Malo je onih koji znaju, da pored njegove lepote i mirisa, ova biljka je i neverovatno lekovita.

  Zato se, pored kozmetičke industrije, koristi i u farmaceutskoj i alternativnoj medicini.

   

  U lekovite svrhe, u narodnoj medicini, se koristi list i cvet ove biljke a u farmaciji se koristi i koren.

  List i cvet se ubiru kada je cvet u punom cvatu a najjaču snagu imaju u svežem stanju kada se od njih spravlja tinktura.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Ovo je biljka koja ima snažno kardiotonično dejstvo pa se njome jača srčani mišić.

  Ujedno, ovo je i biljka koja odlično širi krvne sudove srca pa povoljno deluje kod problema sa anginom pektoris a pojedini autori navode da tinkturom ove biljke u mnogome može da se pomogne kod akutnog infarkta miokarda.

  Ova biljka takodje povoljno deluje i na periferni krvotok.

   

  Kod srčane slabosti, ova biljka ima važnu ulogu jer deluje kao dobar diuretik pa potpomaže izbacivanju viška vode iz organizma a samim tim rasterećuje srce.

   

  Pojedine zemlje zapadne Evrope, ovu biljku koriste u farmaceutskim oblicima ( Engleska, Nemačka) za lečenje nervnih oboljenja, psihičke nestabilnosti, kao i dobar lek protiv upornih glavobolja.

  Ovu biljku, zbog vrlo jakog dejstva na srčani mišić, nikako ne treba koristiti u samomedikaciji, nego se obavezno posavetovati sa iskusnim fitoterapeutom ili svojim lekarom.

  Važno je i napomenuti da ova biljka ne ide zajedno sa pojedinim grupama lekova.

   

   

  Recept tinkture

   

   Staklenu flašu od pola litre napuniti 3/4 svežim cvetom Djurdjevka i naliti do vrha domaćom, kvalitetnom voćnom rakijom, dobro zatvoriti pa držati tokom 2 nedelje a zatim procediti kroz gazu u staklenu bocu i koristiti po savetu vašeg lekara ili fitoterapeuta.