• 22 MAJA 18

  DOBRIČICA (Glechoma hederacea) – kao lek + receptura čaja !!!

   

   

   

   

  Ovu lekovitu biljku možemo skoro svuda naći, po livadama, travnjacima, parkovima, šumama,  raste na vlažnijim terenima.

  Cveta od aprila do jula i spada u red višegodišnjih biljaka.

   

  U lekovite svrhe koristi se cela biljka u vreme cvetanja a može i zasebno list ili cvet.

  Koristi se u svežem i suvom stanju a suši se na promajnom i hladovitom mestu.

  Osušenu biljku ne treba koristiti ako je starija od godinu dana.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Ova lekovita biljka od davnina se koristi za probleme disajnih organa jer ima snažno antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo te je pogodna kod svih upalnih procesa disajnih organa kao što su bronhitis, upala pluća a svoje snažno dejstvo pokazala je i kod problema plućne opstrukcije, pa čak i kod problema iskašljavanja krvi iz pluća.

  Svoje dobro dejstvo pokazala je i kod problema upalnih procesa urinarnih organa a kod problema sa gihtom i reumom vrlo dobro smanjuje bol i otok.

  Ovo je biljka koja se daje  i kod problema sa organima za varenje a svoje pozitivno dejstvo pokazala je i kod anoreksičnih osoba jer poboljšava apetit.

   

  Sveži sok od ove biljke koji se dobija cedjenjem u sokovniku, odlično je sredstvo za ispiranje usne duplje.

  Ovaj sok povećava i imunitet i pije se do pola čaše soka tokom dana, pomešane sa medom a deca do 3 kafene kašičice koje se mogu pomešati sa mlekom ili nekim domaćim sokom.

  Ukapavanjem nekoliko kapi u nos, ovaj sok sprečava upale i krvarenja iz nosa, glavobolju, vrtoglavicu i neuralgične bolove.

   

  Ne preporučujemo samomedikaciju ovim čajem jer predoziranje može dovesti do ozbiljnih nuspojava a veliki oprez u korištenju ove biljke treba da imaju dojilje, trudnice, oboleli od teških bubrežnih bolesti, kod oboljenja jetre i visokog krvnog pritiska.

   

   

  Receptura čaja

   

   

  Jednu jedaću kašiku čaja, natopiti u 4 dcl hladne vode, ostaviti da odstoji 12h a zatim staviti na vatru i ostaviti da ključa par minuta, čaj procediti i u toku dana piti u laganim gutljajima.

   

  Ova receptura čaja se preporučuje  za poboljšanje iskašljavanja, kao i za problem sluzi iz bubrega i mokraćne bešike.