• 30 MAR 18

  GAVEZ (Symphytum officinale) Odlična biljka kod problema gnojnih rana, čireva, modrica i svih vrsta udaraca, uboja i još toga u članku + recept čaja i obloga !!!

   

   

   

   

   

  Za ovu biljku se može reći da je široko rasprostranjena, jer raste kao korov pored puteva, njivama, livadama, šumama…

  Možemo je videti tokom cele godine a u lekovite svrhe najčešće se koristi koren Gaveza a redje cvet i list.

  Koren se vadi u jesen ili rano proleće, dobro se opere i brzo suši da ne izgubi sluzavi sok a zatim se iseče na komadiće i dalje suši na toplom promajnom mestu.

  List i cvet se beru u vreme cvetanja i najbolje ih je upotrebljavati u svežem stanju.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Gavez najpre pomaže kod svih vrsta udaraca koji mogu biti praćeni i otokom, svih vrsta reumatskih i degenerativnih promena na koštano-zglobnog sistema i svih vrsta preloma kostiju.

   

  Pored toga, primenjen u vidu obloga, Gavez pomaže zarastanju rana, deluje antiupalno na kožu i sluzokožu a odličnim se pokazao i kod problema gnojnih rana koje dugo ne zarastaju, čireva na koži a kod otvorenih rana čiji su uzroci proširene vene je svakako nezamenjiv.

   

  Primenjen u obliku čaja koji se pije, Gavez  se pokazao odličnim sredstvom za ublažavanje upalnih promena disajnih organa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

   

  Njegova primena je značajna i u ginekologiji, posebno kod upalnog procesa vagine i tada se primenjuje u obliku čaja za ispiranje.

   

  U narodu se koristi i za lečenje gihta, bronhijalne astme, tvrdih otoka na dojkama, za snižavanje temperature, preznojavanje i bolji rad bubrega.

   

  Po nekim autorima, Gavez ima snažno antikancerogeno dejstvo pa se preporučuje njegova primena kod pojedinih vrsta karcinoma kože.

   

   

  Receptura čaja i obloga

   

   

   

  Kafenu kašičicu osušenog korena Gaveza preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i popiti u laganim gutljajima u toku dana.

  Ovako pripremljen čaj može se koristiti i za obloge a kod većih problema za obloge se primenjuje koren gaveza kuvan u mleku.

   

  List i cvet ove biljke, primenjuje se u svežem stanju privijanjem na obolelo mesto.