• 07 SEP 17

  HAJDUČKA TRAVA (Achillea millefolium ), KADA BI ŽENA ZNALA KOLIKO JE OVA BILJKA LEKOVITA, PILA BI JE OD RODJENJA PA DO SMRTI

   

   

  Ova biljka je toliko lekovita i korisna da bi je svaki dom trebao koristiti. Posebno je korisna ženskom rodu, zato u narodu postoji verovanje da i najzdravija žena preventivno treba da pije čaj od ove biljke 2 puta nedeljno kako bi očuvala svoje zdravlje.

  Raste na livadama i pored uskih poljskih staza, na obodima šuma ipored žitnih polja. Cvet je najlekovitiji  deo biljke i treba ga ubirati kada je sunce najintezivnije jer je tada u njima najviše lekovitih etarskih ulja. Suši se na promaji u hladu.

   

   

  Lekovitost

   

  Njena lekovitost se ogleda posebno kod problema ženskih bolesti kao što su neredovne i bolne menstruacije, pojačan vaginalni sekret, problema sa ovulacijom, upalom jajnika, mioma na materici, problema u menopauzi i hormonalnih disbalanasa.

   

  Ova biljka se koristi i kod muškaraca koji imaju problem sa varenjem, viškom želudačne kiseline a i deca je mogu koristiti kod alergijskog ili nekog drugog oblika konjuktivitisa. Pojedine vrste glavobolja kao što su migrene, uspešno se otklanjaju i proredjuju svakodnevnim konzumiranjem jedne šolje čaja. Pojedini autori tvrde da Hajdučka trava ima snažno dejstvo na koštanu srž a time i na stvarnju krvnih elemenata pa je zato preporučuju i kod pojedinih vrsta leukemije.

   

  Ova biljka opušta grč krvnih sudova pa se  preporučuje kod srčanih bolesnika sa problemom angine pektoris. Deluje i na ostale krvne sudove i pokazala je dobre rezultate kod problema Pušačke noge.

   

  Ovu biljku treba da koriste i oni koji imaju problem sa krvarenjem hemoroida ili im se često dešava spontano krvarenje iz nosa.

   

   Čaj od Hajdučke trave može se koristiti i za  vaginalno ispiranje kod pojačanog vaginalnog sekreta i ranica na grliću materice,ispiranja očiju i rana ili kao oblog.

   

   

  Čaj se pravi od osušenih cvetova biljke, kao i svi ostali čajevi priprema se prelivanjem kafene kašičice čaja sa 2 dcl ključale vode. U terapijske svrhe treba ga koristiti nekoliko nedelja u dozi od 2 šolje dnevno a preventivno  se može koristiti 2 puta nedeljno u dozi od jedne šolje dnevno.

   

   

  Naša apoteka koristi Hajdučku travu u mešavini za lečenje cirkulatornih poremećaja, ženskih bolesti ali je koristimo i kao samostalnu biljku koja može da pomogne kod nekih lakših stanja i oboljenja.