• 21 AVG 17

  KAMEN I PESAK U BUBREGU – prepoznajte simptome i reagujte odmah + receptura čaja !!!

   

  Jedan od najčešćih uroloških problema naše populacije jeste pojava peska i kamena u bubrezima.

  Vrlo često ovaj problem je vezan i za mokraćnu bešiku.

  Kvalitet vode koju pijemo i način ishrane su najčešći uzroci pojave ovog problema.

  Svakako da važnu ulogu igra i sklonost organizma, pojedine vrste lekova koje uzimamo a vrlo je često uzrokovan i pojedinim hroničnim bolestima od kojih bolujemo.

   

   

  SIMPTOMI PESKA I KAMENA U BUBREGU

   

   

   

  Simptomi mogu biti različiti ali najčešće se javlja jaka bol u slabinskom delu kičme ( bubrežna loža ) a bol ide prema mokraćnoj bešici i genitalijama.

  Vrlo često se javlja bol pri mokrenju a ponekad i pojava krvi u mokraći koja se vidi golim okom, što je uzrokovano povredom od strane peska ili kamena mokraćnih puteva.

  Pored ovoga, mogu se javiti i  osećaj težine i nelagodnosti u slabinskom delu kičme ili u predelu mokraćne bešike. Ne tako retko javlja se i povišena telesna temperatura.

  Treba naglasiti da vrlo često veličina kamena prelazi i 2 cm a da pesak u bubregu može dati jaču i češću bol nego sam kamen.

   

   

   

  KAKO OČISTITI BUBREGE PRIRODNIM SREDSTVIMA ???

   

   

   

  Pre nego što krenete sa bilo kojim načinom prirodnog čišćenja bubrega, neophodno je da znate imate li pesak ili kamen u bubregu.

  Ovo ćete najlakše saznati običnim ultrazvučnim pregledom a idealno je uraditi rentgensko snimanje bubrega sa kontrastom.

  Svi oni koji imaju dijagnostikovan kamen u bubregu moraju biti veoma oprezni u odabiru vrste prirodnog lečenja kako kamen ne bi krenuo iz svoje lože pa pored bola izazvao i začepljenje izvodnog sistema bubrega a time doveo u opasnost sam bubreg.

  Najvažniju ulogu u rešavanju probleba i eliminaciji peska u bubregu ima način ishrane i povećan protok tečnosti kroz bubreg.

   

   

   

  U ISHRANI, KOD PESKA U BUBREGU, NAJVIŠE KORISTITI SLEDEĆE NAMIRNICE :

   

  Lubenica koja je prirodni diuretik i njenim svakodnevnim konzumiranjem povećava se protok tečnosti kroz bubreg a time i eliminacija peska

  Pivo – je takodje dobar diuretik

  Domaće supe i čorbe – koje svojim elektrolitskim sastavom potspešuju eliminaciju peska.

  Celer, Peršun, Brusnica, Borovnica – imaju snažno diuretično i antibakterijsko dejstvo.

  Zlatnica ( Solidago virgaurea ) – čaj od ove biljke deluje kao diuretik pa samim tim je odličan čistač. Ona pored diuretičnog dejstva ima i antiseptično i antiupalno dejstvo na bubrege i mokraćnu bešiku.

   

   

  KOD KAMENA U BUBREGU OBAVEZNO NE KORISTITI :

   

   

  Recepture koje u sebi sadrže maslinovo ulje ne treba koristiti jer može dovesti do pokretanja kamena i do pojave komplikacija kao što su bol i začepljenje mokraćnog kanala što ugrožava bubreg a ovo po nekad dovodi do hitne hirurške intervencije. Unos tečnosti mora biti ravnomerno raspoređen a unos piva koji  mnogi preporučuju dozvoljen je jedino kod peska u bubregu.

   

   

   

  RECEPTURA ČAJA ZA BRŽE IZBACIVANJE PESKA U BUBREGU I TOPLJENJE MANJIH KAMENJA

   

   

   

  20 gr korena zečijeg trna ( Ononis spinosa )

  20 gr sladića ( Glycyrrhiza glabra )

  30 gr dobričice ( Glechoma hederacea )

  30 gr medvedjeg grožđa (Arctostaphylos uva-ursi)

   

  Izmešati ove osušene lekovite biljke u 3 litre vode, ostaviti mešavinu da prenoći, ujutro je zagrejati do ključanja, odmah procediti i piti po 6 dcl dnevno izmedju obroka. Kod peska u bubregu, ovu mešavinu dovoljno je piti 7 dana  a kod problema sa manjim kamenom, mešavinu piti najmanje mesec dana.

  Kod pojave kamena većih dimenzija, peska, upalnih procesa koji prate ovakva oboljenja, posedujemo mešavinu čaja koja eliminiše kamen, pesak i upalni proces u roku od 3 nedelje.