• 28 JULA 17

  NEVEN (Calendula officinalis) KAO LEK + RECEPTURA ODLIČNE NEVENOVE MASTI I ČAJA !!!

   

   

   

   

   

   

  Divlji Neven raste po livadama i poljanama a može se gajiti i u baštama i vinogradima.

  Kao lek koristi se cvet, redje vrhovi biljke sa cvetovima.

  Bere se leti, kad je u punom cvatu.

  Treba brati jarko-narandžaste, guste cvetove a ne blede i tanke.

  Suše se brzo na promaji da bi sačuvali lepu prirodnu boju.

   

   

   

   

  NEVEN KAO LEK

   

   

  Neven ima široku upotrebu kao lek u narodnoj medicini.

  Vekovima se ova biljka upotrebljava i vekovima spašava ljudske živote. I danas se ova biljka upotrebljava u svrhu poboljšanja zdravlja počev od dece pa do odraslih.

   

  Neven se najviše upotrebljava kao lek za kožna oboljenja.

  Neven se pokazao kao dobar  u tretmanu otvorenih rana, čireva, opekotina gde se može upotrebiti u obliku čaja masti ili kreme.

  Nevenova mast je u širokoj upotrebi i ima je skoro svako domaćinstvo. Njom se tretiraju otvorene rane bilo koje vrste, dijabetičari je koriste za negu stopala.

  Koristi se i kod opekotina, ožiljaka, za negu ruku,lica i ostalih delova tela. Odlično je sredstvo za tretman hemoroida, kod pojedinih kožnih bolesti kao što su pojedine vrste dermatoza ( upalni procesi ), ekcema, psorijaze, ujeda insekata.

   

  Za probleme želuca i creva, ginekoloških krvarenja, čišćenja krvi, upalnih procesa u organizmu, problema sa jetrom i žučnom kesom, problema sa pankreasom, matericom, groznicom a i kod histeričnih napada, upotrebljava se u obliku čaja ili tinkture.

   

  U narodu je poznato da Neven ima snažno antiupalno dejstvo, da je odlično sredstvo za čišćenje celog organizma, da obnavlja oštećenu sluzokožu unutrašnjih organa a mnogi mu pripisuju i snažno antikancerogeno dejstvo ( svima je poznata receptura poznate travarke Marije Treben za lečenje malignih bolesti u kojoj je Neven osnovna biljka).

   

   

   

  RECEPT ZA PRAVLJENJE DOMAĆE NEVENOVE MASTI

   

   

  Uzeti 250 g nesoljene svinjske masti ( u koliko je zasoljena,u narodu se kaže da je treba oprati u 9 voda ), zagrejati je i dodati 50 g cveta Nevena te blago propržiti. Skinuti sa vatre, ostaviti da prenoći, ujutro blago ugrejati, procediti u staklenu teglu koju čuvati u frižideru i po potrebi je koristiti. Mast je dobra za upotrebu sve dok ne promeni boju  i miris.

  Ovako pripremljena mast dobrodošla je u svakoj kući jer ima široku upotrebu a kao prva pomoć je odlična kod tek nastalih opekotina.

   

   

   

  Receptura čaja

   

   

  Jednu kafenu kašičicu suvog cveta Nevena preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 15 minuta, procediti i popiti u laganim gutljajima izmedju obroka.

  U zavisnosti od bolesti koju tretirate Nevenom, pije se od 1-3 šolje čaja dnevno.