• 29 MAR 18

  PIREVINA (elymus repens) – Nezamenljiva biljka za čišćenje organizma, čišćenje krvnih sudova, lečenje hemoroida i još toga u članku + receptura čaja…

   

   

   

   

   

   

  Ova korovska biljka,koju srećemo po našim baštama, njivama, kraj puteva i koja nam stvara problema njenim štetnim delovanjem na useve, ima neverovatno veliku lekovitost za koju malo ljudi zna.

   

  Ova izuzetna biljka našla je, zbog svoje velike lekovitosti, široku primenu u fitoterapiji a koristi se kao monokomponentan čaj ili ulazi u sastav čajnih mešavina.

  Prilikom ubiranja ove biljke, obavezno voditi računa da biljka raste na ekološko čistom staništu i da nije bila izložena dejstvu herbicida.

   

   

  Lekovitost

   

  Ova biljka se najčešće koristi kod problema upalnih procesa mokraćne bešike, bubrežnih i žučnih kamenčića, hemoroida, čišćenja krvnih sudova.

   

  Odlična je za regulisanje metabolizma masti, jer smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi a daje dobre rezultate i kod osoba koje žele da izgube višak kilograma jer uz dijetu ubrzava sagorevanje masnih naslaga.

  Daje dobre rezultate kod problema dijabetesa a deluje i kao dobar diuretik.

   

  Svakodnevnim pijenjem samo jedne šolje ovog čaja dnevno, podstiče se  lakše i brže  izlučivanje žuči, što uveliko pomaže boljem varenju hrane i ujedno sprečava taloženje i stvaranje kamena u žučnoj kesi, upala kože i sluzokože, upala žuči i jetre.

  Takodje konzumiranjem ove količine čaja vršimo, veoma uspešno i detoksikaciju celog organizma.

   

  Važno je naglasiti da se ovaj čaj može piti i nekoliko puta u toku dana u zavisnosti od problema koji želimo tretirati, ali je naša preporuka da se uvek konsultujete pre upotrebe sa iskusnim fitoterapeutom, kako bi efekti tretmana ovim čajem dali najbolje rezultate.

   

   

  Receptura čaja

   

   

  Po našem iskustvu, najbrže i najbolje rezultate u tretmanu gotovo svih problema u kojima ova biljka pomaže, dobijamo upotrebom odvara od Pirevine koji spravljamo na sledeći način:

   

  U veću posudu staviti dve šake osušenog korena Pirevine, pa je preliti sa 5l hladne vode, ostaviti da lagano vri dok se sadržaj vode ne smanji na količinu od 3l. Skloniti sa vatre, ostaviti da se ohladi, procediti u staklene flaše koje čuvati u frižideru, pa svakodnevno uzimati jednu do dve šolje odvara u toku dana.

   

  Terapija ovako pripremljenog čaja treba da traje najmanje 14 dana, takodje se može piti vremenski neograničeno jer nema neželjenih dejstava.