• 31 JULA 17

  SAVETI – NIJE SVAKA LEKOVITA BILJKA BEZOPASNA – KANTARION (Hypericum perforatum ) I GINKO BILOBA ( Ginkgo biloba )

  Mnogi od nas svakodnevno upotrebljavaju lekovito bilje a da pri tome ne znaju da pojedine vrste lekovitog bilja nisu ni malo bezopasne. Zato nam je cilj da upozorimo na par vrsta najčešće korišćenih lekovitih biljaka u našim domovima, kako bi se izbegle neželjene posledice njihove pogrešne upotrebe.

   

  KANTARION ( Hypericum perforatum )

   

  Jedna je od najčešće korišćenih biljaka u našim domovima a koristimo je ili u vidu čaja ili uljanog rastvora.

   

  LEKOVITOST

   

  Vekovima se ova biljka koristi za probleme stomačnih tegoba, kao sredstvo za smirenje i za spoljašnju upotrebu za različite vrste kožnih bolesti kao i povreda.

  Najčešće se upotrebljava u vidu čaja kod gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za probleme nadimanja jer  ima odlično dejstvo na sluzokožu ovih organa koju svojim eteričnim uljima štiti i regeneriše.

  Primećeno je da konzumiranje ovog čaja deluje i sedativno pa se koristi za smirenje  i poboljšanje sna.

   

  Kod opekotina, povreda integriteta kože, raznih kožnih bolesti kao što je ekcem, razne vrste dermatoza, pojedinci ga čak koriste i kod svežih povreda jer navodno potpomaže bržem zaceljivanju rana.

   

  OPREZNO SA KANTARIONOM

   

  Činjenica je da niko ne može da ospori lekovitost Kantariona ali današnje vreme koje je donelo veliku upotrebu raznih vrsta medikamenata, dovelo je do saznanja da Kantarion ima vrlo negativna dejstva na organizam čoveka u koliko se koristi sa pojedinim vrstama lekova.

   

  Poseban oprez moraju imati srčani bolesnici jer većina njih pije lekove iz grupe kardiotonika ( lekovi za jačanje rada srca kao što je :dilakor,digoksin), kao i lekove protiv zgrušavanja krvi jer je dokazano da Kantarion kumulira ove lekove u jetri i time dovodi bolesnika u životnu opasnost.

  Zato svaka upotreba Kantariona kod ovih bolesnika je zabranjena. Kantarion ne treba da konzumiraju ni trudnice, deca kao ni bolesnici koji se nalaze na psihijatrijskoj terapiji jer kod ovih bolesnika Kantarion pojačava dejstvo pojedinih lekova.

  Pojedini autori navode da prevelika upotreba Kantariona kod zdravih ljudi može dovesti do psihotičnih reakcija.

   

  Korišćenje Kantariona za spoljašnju upotrebu takodje može dovesti do neželjenih efekata jer Kantarion stvara fotosenzibilnost pa u koliko predeo kože namazan Kantarionom dodje u dejtvo sa sunčevom svetlosti može ostaviti trajnu prebojenost kože u vidu fleka.

  Zato Kantarion koristite isključivo u kasnim popodnevnim i večernjim satima i nikako se ne izlažite sunčevoj svetlosti.

   

  U mnogim zemljama upotreba Kantariona je stavljena pod kontrolu tako da i ovu biljku možete kupiti isključivo na lekarski recept.

  Ovakav zakon očekujemo i kod nas a dok do toga ne dodje, pre konzumiranja Kantariona obavezno se posavetujte sa svojim lekarom, farmaceutom ili fitoterapeutom.

   

  GINKO BILOBA ( Ginkgo biloba )

   

  Ovo drvo iz porodice trava možemo videti gotovo u svakom parku. Pripisuju joj veliku lekovitost kod raznih oboljenja. Za upotrebu se koristi samo list. Koristi se u obliku čaja ili kapi a farmaceutska industrija stavila ga je na tržište i u obliku tableta i kapsula.

   

  LEKOVITOST

   

  Smatra se da ova biljka ima više stotina lekovitih supstanci. Daju joj gotovo natprirodne moći tretmanu i lečenju mnogih stanja i oboljenja ljudskog organizma.

  Odlično se pokazala u saniranju problema zaboravnosti, poremećaja cirkulacije krvi, glavobolja, bolova u zglobovima, saniranjem stanja posle moždanog udara i drugih oboljenja.

   

  OPREZNO SA GINKOM

  Neosporna je činjenica da Ginko ima snažnu lekovitu moć ali pojedine grupe bolesnika moraju imati izuzetno veliki oprez kod korišćenja ove biljke sa pojedinim lekovima.

  Tako svi oni koji piju lekove protiv zgrušavanja krvi, upotrebom ovih lekova zajedno sa Ginkom mogu sebe dovesti u veliku opasnost jer Ginko pojačava dejstvo ovih lekova pa može doći do pojave spontanih krvarenja iz pojedinih organa ( želudac, creva).

  Ova krvarenja životno mogu ugroziti bolesnika. Trudnice takodje ne treba da konzumiraju Ginko u bilo kom obliku jer može dovesti do spontanog pobačaja kao i ginekoloških krvarenja.

   

  Preporučujem da pre upotrebe Ginka konsultujete svog lekara,farmaceuta ili fitoterapeuta.

  Naravno,mi vam stojimo na raspolaganju za sve savete vezane za lekovito bilje pa nas u svakom trenutku možete kontaktirati putem naše stranice i brojem telefona.

  Svi saveti su naravno besplatni.