• 25 OKT 17

  TROSKOT ( Polygonum aviculare ) je biljka koja je nenadmašna u lečenju peska, kamenca i grčeva urinarnih organa, plućnih bolesti, jetre i bubrega + receptura čaja!!!

   

   

   

   

   

  Troskot je kosmopolitska biljka i raste kao korov na ugaženim mestima, u dvorištima, njivama, putevima, pruga i na našim predelima je veoma rasprostranjena.

  Za lek se upotrebljava nadzemni deo biljke u cvetu a suši se u hladovini, na promaji, u tankom sloju.

   

   

  Lekovitost

   

  Ova biljka se upotrebljava za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, odlična je kod želudačno-crevnih upala, povoljno deluje na prestanak povraćanja  i prolive.

  Tradicionalna medicina ovu biljku koristi i kod oboljenja jetre, kamena u bubregu, hemoroida i glavobolja.

  Pokazao se kao dobro sredstvo kod problema plućne opstrukcije, kamena u žuči a po nekim autorima Troskot ima i veliku lekovitu moć kod tretmana pojedinih vrsta epilepsija.

  Djeluje na poboljšanje krvne slike i zbog toga pogoduje stvaranju vezivnog tkiva.

   

  Za spoljašnju upotrebu, Troskot se može koristiti za ispiranje sluzokože usta i grla kao i za tretman problematične kože.

  Često je biljka koja se koristi u mešavinama čajeva za tretmane mnogih vrsta bolesti.

   

   

   

   

   

  Receptura čaja

   

  Jedaću kašiku osušene i usitnjene biljke  preliti sa 2 dcl hladne vode i zagrejati do ključanja. Nakon toga skloniti čaj sa vatre i poklopiti sud, ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga čaj od Troskota procediti i piti 2-3 šolje dnevno.