• 07 AVG 17

  VIRAK – VRKUTA (alchemilla vulgaris), VEOMA LEKOVITA BILJKA ALI UZ OPREZ !!! + UNIVERZALNA RECEPTURA ZA PRIPREMU ČAJA.

   

  Lekovita biljka naših krajeva koju srećemo na svakom koraku ali je vrlo važno reći da onaj Virak koji raste u nižim predelima gotovo da nema lekovitih svojstava. Najlekovitiji Virak ubire se na visini od najmanje 1700 metara nadmorske visine i nazivamo ga Zlatni Virak.

   

  LEKOVITOST

   

  Ova biljka namenjena je pre svega ženama jer rešava mnogo ginekoloških problema ali i muškarcima je od velike pomoći. Čaj ima gorak ukus ali se po potrebi može zasladiti medom ili tamnim šećerom. Virak je poznat kao odličan lek protiv ženskih bolesti jer se pokazao kao jedna od najdelotvornijih biljaka za ove vrste tegoba ali se pokazao i kao odlično sredstvo za suzbijanje infekcija izazvanih različitim virusima i bakterijama a naročito stafilokokom kao i infekcija izazvanih HPV ( humani papiloma virus ). U kombinaciji sa drugim biljkama ( Hajdučka trava, Žalfija, Petrovac… ) delotvoran je  i kod ostalih infekcija.Virak se najbolje pokazao kod :

  ŽENSKIH BOLESTI

  Kod slabe materice i zaštititi trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice – Pod ovim se podrazumeva da upotrebom Virka dolazi do jačanja materičnih petlji tako da se žena rešava problema spada materice ( što kao posledicu može imati i nekontrolisano mokrenje pa se jačanjem materičnih petlji rešava i ovaj problem ).

  Kod PMS i menopauze – Upotrebom Virka dolazi do balansa hormonalnog statusa žene čime se otklanjaju smetnje bolnih menstruacija a kod žena u klimaksu otklanja tzv. valunge.

  Pojačano lučenje vaginalnog sekreta – koje može biti bakterijskog, virusnog ili gljivičnog porekla a čak i udruženog dejstva bakterija i gljivica.

  Oboljenja grlića materice –  Koje može biti posledica upalnog procesa na cerviksu ili posledica sumnjivog nalaza papa testa.

  Miomi – Posebno se preporučuje kod miomatoznih promena na materici koji uzrokuju produžena menstrualna krvarenja kao i krvarenja izmedju ciklusa.

  Benigni tumori – Primećeno je da Virak ima izuzetno dejstvo kod svih vrsta benignih tumora materice i jajnika.

  Ciste jajnika – Virak ima odlično dejstvo na sve vrste cista a posebno na tzv. krvave ciste jajnika ( folikularne ciste ) jer svojim dejstvom ne dozvoljava da se ove ciste napune i uvećaju pa samim tim i sprečava potrebu za hitnom hirurškom intervencijom.

  Upale jajovoda – koje mogu biti samostalne ili udružene sa upalom jajnika, odlično reaguju na terapiju Virkom.

  Pojačanog mensrualnog krvarenja – Koje se povremeno javlja i kod zdravih žena, Virak će vrlo uspešno sanirati.

  Hormonalni disbalans – Redovnom upotrebom Virka hormonalni disbalansi koji dovode do neredovnih ciklusa, biće otklonjeni

  Problemi sa začećem – Objedinjenim dejstvom  na hormonalni status , upalne procese i jačanje tonusa materice u mnogome se doprinosi rešavanju problema neplodnosti.

   

  MUŠKIH BOLESTI

  Mada muškarci  redje koriste ovu biljku ona je pogodna za upotrebu kod muškaraca koji imaju problema sa bruhom.

   

  UPOTREBA VIRKA KOD OSTALIH BOLESTI

  Zbog bogatstva taninskim materijama i vitaminom C, Virak je našao široku upotrebu kao odlično sredstvo za zaustavljanje krvarenja ( posle vadjenja zuba, spontanih krvarenja iz nosa, posekotina…), jačanje imuniteta, mršavljenja, protiv proliva, upornog kašlja i upale ždrela. Našao je svoju primenu i u dermatologiji pa se čaj od Virka primenjuje i na zdravu kožu čime ona dobija mekoću i elastičnost.

   

  NEŽELJENA DEJSTVA VIRKA

  Čaj od Virka se uglavnom dobro podnosi ali je neophodan oprez kod obolelih sa problemima jetre, bolesnika na terpiji lekovima protiv zgrušavanja krvi, anemičnih osoba jer Virak sprečava apsorpciju gvoždja. Zato preporučujemo da se pre upotrebe Virka konsultujete sa svojim lekarom ili fitoterapeutom.

   

  UNIVERZALNI RECEPT

  Čaj od Virka se konzumira u dozi od 1 – 3 šolje dnevno, pijen u laganim gutljajima u toku dana.

  Naša preporuka je da se jedna kafena kašičica mešavine  Zlatnog Virka ( list i cvet )prelije sa 2 dcl ključale vodem, ostavi da odstoji 20 min, procedi pa popije u laganim gutljajima tokom najmanje sat vremena.

   

  Naša apoteka koristi isključivo Zlatni Virak zbog njegove snažne lekovitosti. Veoma smo zadovoljni njegovim rezultatima koje smo dobili od onih koji su ga koristili bilo kao monokomponentni čaj ili u mešavini više biljaka.