• 28 AVG 17

  VRIJESAK-RTANJSKI ČAJ (satureja montana)-MUŠKA BILJKA,BILJKA FARAONA I TURSKIH SULTANA + RECEPTURA ZA CAJ

   

   

  Nazvaše je muškom biljkom ali je njena lekovitost dokazana i kada se upotrebljava kod žena pa čak i kod dece.

   

  Raste na našoj planini Rtanj, te je stoga nazvaše i Rtanjski čaj.

   

  Kako je njena lekovitost velika i u narodu široko poznata, zbog velike eksploatacije se našla na spisku ugroženih vrsta lekovitog bilja.

  Za čaj se koriste gornje polovine cvetnih grančica koje se ne smeju kidati, pažljivo ih treba odsecati makazama.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Dokazana je njena lekovita moć kod oboljenja organa za disanje, posebno je dobra kod astmatičara jer poboljsava iskašljavanje sekreta i širi bronhije. 

  Našla je primenu i kod upala mokraćnih puteva, upalnih procesa probavnih organa,akutnih upala bronhija kod dece i kod odraslih  a koristi se i za spoljašnju primenu kod upalnih procesa na koži.

  Kao vrstan začin, našla je svoje mesto i u našim kuhinjama, posebno kada se sprema riba ili meso.

  Ipak, njena lekovita moć je najviše poznata po tome što jača polnu moć muškaraca,vraća energiju i poboljšava izdršljivost organizma.

  Upotreba ove biljke je potpuno neškodljiva pa su je Faraoni i Sultani koristili svakodnevno a tajna njene moći se prenela i u današnja vremena te je mnogi muškarci koriste kako bi sebi vratili snagu i seksualnu moć.

  Posebno je pogodna za stariju populaciju muskaraca jer zbog svoje neškodljivosti ne predstavlja opasnost po zdravlje i može se upotrebljavati sa svim medikamentima.

   

  Oni koji imaju sreće da pronadju med od Vrijeska, koji je danas vrlo redak, dobiće iste lekovite efekte ove biljke kao i kada upotrebljavaju čaj.

   

   

  Receptura čaja

   

   

   

  Jednu kafenu kašičicu Vrijeska preliti sa dva decilitra ključale vode, ostaviti da odstoji pola sata, procediti pa popiti pre jela i to jednom dnevno.

  Ovako pripremljen čaj koristiti vremenski neograničeno jer je neškodljiv.

   

   

  Naša apoteka koristi isključivo Vrijesak ubran na planini Rtanj jer se pokazao najlekovitijim.

   

  Koristimo ga kao monokomponentnu biljku za rešavanje problema potencije ali je, radi svojih lekovitih svojstava, koristimo i u mnogim mešavinama čajeva.

  I nadalje ostajemo otvoreni za svaki savet u vezi korišćenje lekovitog bilja.