• 04 JUNA 18

  ŽALFIJA (Salvia officinalis) – odlično rešava problem pojačanog znojenja, odličan antibiotik i antiseptik i još toga u članku + receptura čaja !!!

   

   

   

   

   

  Ova biljka je široko rasprostranjena i možemo je naći gotovo na svim mestima, od planiniskih predela pa sve do ravnica a mnogi je gaje i u saksijama.

  Vekovima su je gajili po manastirima kao jednu od najlekovitijih biljaka.

   

  U lekovite svrhe se koristi list i mlade grančice koje treba ubirati pre cvetanja i sušiti na promajnom mestu u tankom sloju.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Ovo je biljka široke upotrebe jer povoljno deluje na celi organizam.

  Smatra se jednim od najjačih prirodnih anibiotika i antiseptika a dokazano je i njeno spazmolitično dejstvo a sva ova dejstva priznaje i zvanične medicina.

   

  Najčešće, čaj od Žalfije se koristi kod upala zubnog mesa, grla, povećanog lučenja pljuvačke, prekomernog znojenja.

  Odlično dejstvo je pokazala kod problema sa varenjem, pojačanim lučenjem želudačne kiseline a pojedini autori je preporučuju  i kod problema sa pamćenjem, koncentracijom i nesanicom.

   

  Kod problema sa disajnim organima, kao što su bronhitis, upala pluća, sekret u plućima je nezamenljiva biljka u sklopu antibiotske terapije jer ubrzava ozdravljenje i odlično deluje na izbacivanje sekreta.

   

  Njena primena poznata je i kod upalnih procesa bubrega i mokraćne bešike a veliki broj žena je koristi i za vaginalno ispiranje jer vrlo dobro sanira pojačani vaginalni sekret i ranice na grliću materice.

  Ovu biljku koriste žene koje žele da prekinu dojenje, jer vrlo brzo zaustavlja proces stvaranja mleka.

  Mnogi muškarci ovu biljku smatraju spasonosnom kod problema sa potencijom.

   

  Zbog svog snažnog dejstva, ova biljka je našla primenu i raznih vrsta povreda, rana i opekotina na koži, jer pomaže bržem zarastanju svih vrsta rana a ujedno i sprečava upalne procese na mestima povreda.

   

  Važno je napomenuti da preparate od ove biljke ne treba da koriste trudnice, mala deca, dojilje koje ne žele prekid laktacije a svi oni koji se nalaze na terapiji antikonvulzivnim lekovima (lekovi protiv epilepsije) moraju prestati sa njenim korišćenjem.

   

   

   

   

  Receptura čaja

   

   

  ČAJ ZA SPOLJAŠNJU UPOTREBU

   

  Jednu kafenu kašičicu čaja preliti sa 2 dcl ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i sa tako spremljenim čajem tretirati kožna oboljenja i ispirati usnu duplju.

   

  ČAJ ZA PIJENJE

   

  Jednu kafenu kašičicu čaja staviti u 2 dcl hladne vode, ostaviti da ključa na tihoj vatri 3 minuta, procediti i najbolje piti 2 šolje ovako spremljenog čaja, na dan u laganim gutljajima.