# Tags
#Prirodne metode lečenja

Da li ste znali šta sve leči Švedska grancica: Dajemo vam recepturu od poznate travarke Marije Treben

Da li ste znali da švedska grančica, poznata i kao švedska gorčica, može biti važna i korisna dodatna podrška za vaše zdravlje? Ova biljka je već vekovima poznata u tradicionalnoj medicini, a proslavila ju je poznata travarka Marija Treben. U ovom članku ćemo vam otkriti sve korisne informacije o lekovitim svojstvima svedske grancice, kao i jednostavnu recepturu koju možete isprobati kod kuće. Pridružite nam se u otkrivanju čarobnih svojstava ove biljke i naučite kako da je iskoristite u svakodnevnoj upotrebi za svoje blagostanje.

Da Li Ste Znali Sta Sve Leci Svedska Grancica Dajemo Vam Recepturu Od Poznate Travarke Marije Treben

Da li ste znali sta sve leci švedska grancica?

Uvod

Da li ste ikada čuli za svedsku grancicu? Ova biljka je poznata po svojim lekovitim svojstvima i koristi se već vekovima u tradicionalnoj medicini. U ovom članku ćemo vam otkriti poreklo ove biljke, njen sastav i neverovatna lekovita svojstva. Takođe, podelićemo sa vama recepturu koju je popularna travarka Marija Treben preporučivala za pripremu svedske grancice.

Poreklo švedske grancice

Svedska grancica, poznata i kao švedska biljka ili švedski travar, potiče iz tradicionalne švedske medicine. Ova biljka se prvi put spominje u knjizi “Ruralia Commoda” iz 1298. godine, koja je napisana na švedskom jeziku. Veruje se da su je stari Šveđani koristili za lečenje raznih bolesti i povreda.

Sastav švedske grancice

Sastav svedske grancice je veoma bogat i sadrži veliki broj biljnih sastojaka. Najčešći sastojci su biljke poput ruzmarina, kamilice, belog sleza, hajdučke trave i žalfije. Svaka od ovih biljaka ima svoje posebne lekovite svojstva koje doprinose ukupnom delovanju svedske grancice.

Lekovita svojstva švedske grancice

Svedska grancica ima širok spektar lekovitih svojstava i koristi se za razne zdravstvene probleme. Evo nekih od najpoznatijih svojstava ove biljke:

 1. Digestivne tegobe: Svedska grancica može pomoći u ublažavanju probavnih smetnji kao što su nadimanje, gorušica i zatvor. Ona podstiče normalno funkcionisanje stomaka i creva, što omogućava bolju apsorpciju hranljivih materija.
 2. Detoksikacija: Biljke koje su deo sastava svedske grancice mogu pomoći u detoksikaciji organizma. One podstiču rad jetre i bubrega, što omogućava efikasnije eliminisanje štetnih materija iz tela.
 3. Jačanje imuniteta: Svedska grancica ima imunostimulativna svojstva i može pomoći u jačanju imunog sistema. Ovo je posebno važno tokom prelaznih perioda, kada je organizam podložniji infekcijama.
 4. Smirivanje nervnog sistema: Ova biljka može imati umirujući efekat na nervni sistem i pomoći u smanjenju stresa, napetosti i nesanice. Može doneti osećaj opuštenosti i mira.
 5. Antiinflamatorno delovanje: Svedska grancica može imati antiinflamatorno delovanje i pomoći u smanjenju upala u organizmu. Može biti korisna kod stanja kao što su artritis i reumatski bolovi.

Da Li Ste Znali Sta Sve Leci Svedska Grancica Dajemo Vam Recepturu Od Poznate Travarke Marije Treben

Dajemo vam recepturu od poznate travarke Marije Treben

Ko je Marija Treben?

Marija Treben je bila poznata austrijska travarka koja je između ostalog preporučivala upotrebu svedske grancice. Ona je napisala nekoliko knjiga o biljkama i njihovoj upotrebi u tradicionalnoj medicini. Njena knjiga “Zdravlje iz Božije apoteke” postala je bestseler i postigla ogromnu popularnost.

Receptura za pripremu svedske grancice

Evo recepture koju je Marija Treben preporučivala za pripremu svedske grancice:

Sastojci:

 • 10 g korijena angelike
 • 5 g semena bibera
 • 5 g aloje u prahu
 • 10 g listova žalfije
 • 10 g kore ruzmarina
 • 10 g listova koprive
 • 5 g semena kima
 • 5 g cvetova kamilice
 • 10 g lista matičnjaka
 • 10 g lista nane
 • 10 g lista maslačka
 • 10 g cveta kantariona
 • 10 g lista hajdučice
 • 10 g listova belog sleza
 • 5 g podubice
 • 5 g herbe timijana
 • 1 litar 70% alkohola

Priprema:

 1. Sve biljke dobro osušite i sitno sameljite.
 2. Stavite ih u staklenu teglu i prelijte alkoholom.
 3. Dobro zatvorite teglu i čuvajte je na tamnom mestu 6 nedelja.
 4. Nakon 6 nedelja, procedite i sipajte u tamnu staklenu bocu.

Kako koristiti švedsku grancicu?

Svedsku grancicu možete koristiti na više načina. Evo nekoliko načina kako je možete primeniti:

 1. Interna upotreba: Uzmite 1-2 kašičice svedske grancice, razblažene u malo vode, tri puta dnevno. To može pomoći u poboljšanju probave, jačanju imuniteta i opštem zdravlju organizma.
 2. Spoljna upotreba: Svedsku grancicu možete naneti na kožu kako biste ublažili bolove i upale. Takođe se može koristiti za tretiranje povreda, kao što su posekotine i ogrebotine.

Upozorenja i mere opreza

Pre nego što počnete koristiti svedsku grancicu, važno je da se posavetujete sa stručnjakom ili travarkom. Ova biljka može imati kontraindikacije i interakcije sa određenim lekovima. Takođe, trudnice, dojilje i deca trebaju izbegavati upotrebu svedske grancice bez konsultacije sa lekarom.

Uživajte u lekovitim svojstvima svedske grancice i poboljšajte svoje zdravlje na prirodan način!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *