• 11 OKT 18

  KORA OD HRASTA – Odlično sredstvo za oporavak organizma posle teških bolesti, slabosti organizma i još toga u članku + receptura čaja !!!

   

   

   

   

   

   

  U našim krajevima je veoma rasprostranjen.

   

  U lekovite svrhe koriste se vrste  Kitnjak i Lužnjak i to mlada glatka kora koja se ubire u rano proleće, pre olistavanja ili u kasnu jesen posle opadnja lišća.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Pored lekovitog ploda i lista, čaj od kore hrasta ima odličan pozitivan učinak na slabost organizma, gde vrlo uspešno poboljšava i vraća snagu organizmu gde ujedno i jača krv.

   

  U narodnoj medicini koristi se vekovima jer se pokazala veoma delotvornom kod hroničnih i akutnih upala grla, ispiranje i brže zarastanje rana.

  Nezamenljivo je sredstvo kod svih vrsta krvarenja iz želuca i creva a kod komplikacija tuberkuloze koje idu sa krvavim ispljuvkom, veoma brzo zaustavlja krvarenja.

   

  Zbog visokog procenta taninskih materija, nezamenljiv je kod svih vrsta proliva.

   

  Savremena medicina ga preporučuje kao prvu pomoć kod trovanja organizma teškim metalima.

   

  Mnogi pacijenti sa problemom analnih fistula i fisura uspešno su eliminisali ove probleme primenjujući obloge od čaja kore hrasta.

   

   

  Čaj od kore hrasta

   

   

  ČAJ ZA UNUTRAŠNJU UPOTREBU

   

  Jednu kafenu kašičicu čaja preliti sa 2 dcl hladne vode, ostaviti da odstoji preko noći, ujutro procediti i piti u laganim gutljajima u toku dana.

   

   

  ČAJ ZA SPOLJAŠNJU UPOTREBU

   

  Kafenu kašičicu kore hrasta preliti sa pola litre vode i ostaviti na vatri da ključa 10 minuta, zatim procediti.

  Ovako pripremljen čaj koristi se za ispiranje grla, ispiranje rana i kao oblog.