• 06 JULA 18

  LINCURA (Gentiana lutea) – izbacuje crevne parazite, jača organizam, snižava holesterol + receptura čaja !!!

   

   

   

   

   

  Lincura raste na krečnjačkom tlu planinskih pašnjaka ili pored grmlja na višim planinskim obroncima i dolinama, brdskim proplancima, a uspešno raste i među kamenjem i na planinskoj crnici.

  Nalazimo je i na škriljastim i granitnim zemljištima.

   

  Za lek se u jesen ili u rano proleće uzima koren lincure i to uvek od starijih biljaka.

  Sveže korenje ima neprijatan miris, dok je miris osušenog korena veoma prijatan.

  Treba ga brzo sušiti. Radi što bržeg sušenja dobro je lincurin koren iseći po dužini, nanizati i obesiti na promajno mesto.

   

  Važno je napomenuti da je eksploatacija ove biljke zakonom zaštićena, pa je ne treba ubirati u koliko za to nema potrebe.

   

   

  Lekovitost

   

   

  Čaj od lincure je dobar za stomak, umiruje želučane tegobe praćene grčevima, potpomaže bolje varenje hrane, jača organizam, čisti mokraćne kanale, izbacuje crevne parazite.

  Odlično je sredstvo za čišćenje krvnih sudova, pomaže boljem radu srčnog mišića, snižava povišen krvni pritisak i vrlo uspešno deluje kod povećanih masnoća u krvi.

  Dobar je čistač jetre a kod mnogih muškaraca, kod kojih je impotencija izazvana cirkulatornim problemima, rešava ovaj problem.

   

  U našem narodu, ova biljka se smatra presudnom za brži oporavak posle teških bolesti, iznemoglosti…

  Mnogi autori je preporučuju kod problema sa glvoboljama, upornih vrtoglavica i nesvestica.

   

   

  Receptura čaja

   

   

  Postoji nekoliko vrsta receptura za pripremu napitaka od ove biljke.

  Važno je napomenuti da ni po jednoj recepturi ovu biljku ne treba kuvati i napitke od ove biljke ne uzimati sat pre i posle jela, jer može izazvati mučninu.

   

  Naša iskustva su se pokazala najuspešnijim u pripremi ove biljke na sledeći način.

  Dve jedaće kašike suvog, usitnjenog korena ove biljke, preliti sa 1l hladne vode, ostaviti da odstoji na tanom mestu 48 sati, procediti i jednu jedaću kašiku napitka uzimati u čaši vode 1-3 puta dnevno u zavisnosti od problema koji tretirate.

  Preporučujemo da upotrebu lincure u bilo kom obliku ne započinjete sami, obvezno se posavetujte sa iskusnim fitoterapeutom, svojim lekarom ili farmaceutom.

  Ostajemo otvoreni za sva vaša pitanja.